Nachtbrakers

Nachtbrakers

bed-linen-1149842_1920

Nachtbrakers

Ben jij ook zo’n type dat maar niet lekker in slaap kan komen, ’s nachts wakker wordt en dan de slaap niet meer kan vatten of veel te vroeg wakker wordt? Vervelend, want je zult je door aanhoudende slaapproblemen steeds vermoeider gaan voelen, chagrijnig kunnen worden of minder productief op het werk. Maar een tekort aan slaap heeft ook gevolgen voor je gezondheid. Tijd dus om deze klacht aan te pakken.

Je bent niet de enige met een onrustige nacht. Steeds meer Nederlanders kampen met slaapproblemen, die bestaan uit moeite met inslapen, moeite met doorslapen of te vroeg wakker worden. De cijfers lopen in wetenschappelijke artikelen uiteen, maar zo’n 25%- 38% van de volwassen Nederlanders geeft aan last te hebben van deze slaapproblemen.

Om te begrijpen wat je kunt doen aan je slaapproblemen, is het belangrijk te begrijpen waardoor ze veroorzaakt worden.

Ander gedrag

Een aantal oorzaken is gerelateerd aan het gedrag. Te weinig lichaamsbeweging, te veel of te laat drinken van koffie en zwarte of groene thee, te veel suiker eten net voor het slapengaan of tot laat in de avond aan het werk, zijn enkele voorbeelden die de nachtrust kunnen verstoren. Maar wist je dat ook het eten van een reep pure chocolade tijdens Wie is de Mol wel eens de oorzaak van onrustige nachten kan zijn? Hoewel het lang niet altijd gemakkelijk is om bepaalde gewoonten los te laten, zijn dit nog relatief eenvoudig op te lossen oorzaken.

Kijk eens om je heen

Naast gedrag-gerelateerde oorzaken zijn ook omgevingsfactoren van invloed op het slaappatroon. Voor een goede nachtrust is het bijvoorbeeld belangrijk dat de slaapkamer niet te warm is, er voldoende frisse lucht is en de lucht niet te droog of te vochtig. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de ideale temperatuur voor de slaapkamer tussen de 17 en 21 graden ligt. Als er niet voldoende frisse lucht binnen kan komen, neemt het zuurstofpercentage in de kamer af terwijl de uitgeademde CO2 toeneemt. Je wordt dan wakker met een vermoeid of duf hoofd. Zet de ramen dus op een kier!

Volgens de Amerikaanse stichting voor natuurlijke slaap ligt de ideale luchtvochtigheid om te slapen tussen de 30% en 50%. Voor het meten van de luchtvochtigheid zijn verschillende soorten hygrometers te koop, en eventueel luchtbevochtigers.

Natuurlijk helpt het ook als in de kamer zo min mogelijk geluid en licht doordringt en als de kamer rust uitstraalt. Gebruik daarom niet te veel en geen schreeuwende kleuren in de slaapkamer.

Lichaam in de war

Niet altijd zijn de oorzaken van slaapproblemen in het gedrag of je omgeving te vinden. Dan kunnen lichamelijke verstoringen een oorzaak zijn. Verstoringen in de hormonale balans zoals bij de overgang en stress, een verstoorde aanmaak van melatonine, lijden aan slaapapneu of onrustige benen zijn hiervan enkele veelvoorkomende voorbeelden. Deze lichamelijke verstoringen hebben ieder voor zich weer een oorzaak. Ik zal -als natuurgeneeskundig therapeut- bij de behandeling van slaapproblemen dan ook altijd op zoek gaan naar de oorzaak en van daaruit op natuurlijke wijze de klachten benaderen zodat de slaap blijvend zal verbeteren.

Natuurlijk een paar tips

Heb je last van een slechte slaap, gebruik dan de volgende checklist:

  • Neem geen koffie of thee (zwart, groen en wit), pure chocolade of cola na 14 uur ’s middags
  • Sluit de schermpjes en stop met werken 2 uur voor het slapen gaan
  • Beweeg dagelijks 30 minuten in de buitenlucht
  • Zorg voor een kamertemperatuur tussen de 17-21 graden
  • Zorg voor een luchtvochtigheid tussen de 30%-50%
  • Zet het slaapkamerraam op een kier
  • Maak de kamer donker of gebruik een slaapmasker
  • Maak de kamer geluidsdicht of gebruik oordoppen
  • Drink een beker anijsmelk of kamillethee voor het naar bed gaan
  • Doe een meditatieoefening voor het slapengaan of gebruik een slaap-app zoals PZIZZ

Helpen deze tips niet voldoende of wil jij weten wat de oorzaak van je slaapproblemen is en hoe jij je nachtrust op een gezonde natuurlijke manier kunt verbeteren? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of info@krachtngk.nl.