Oor- acupunctuur: Heet van de naald

Oor- acupunctuur: Heet van de naald

ooracupunctuur

Als therapeut ben ik altijd aan het bijscholen en bijleren. Zeker niet alleen omdat het moet -om mijn kwaliteits-registratie als therapeut te behouden, moet ik ieder jaar een aantal ‘studiepunten’ verzamelen- maar juist omdat het zo leuk is om continue bij te scholen.

Het daagt mij uit, laat mij vanuit andere invalshoeken naar casuïstiek kijken en geeft mij meer mogelijkheden om mijn cliënten goed te behandelen. Telkens weer een klein feestje voor me. In dit artikel een korte update van mijn meest recente feestje.

Hear hear hear

Afgelopen tijd heb ik mijzelf extra uitgedaagd. Niet op zoek naar meer van hetzelfde, maar naar echt iets nieuws. Een verbreding in het aanbod van behandelingen, in plaats van een verdieping. En wat was het leuk om in de wereld van de oorreflexologie- en ooracupunctuur te duiken. Maar wat is het nou precies, hoe werkt het en bij welke klachten kan het worden ingezet?

Natuurlijk weten wij allemaal dat de oren kunnen horen, maar dat gebeurt vooral met het binnenoor. Minder bekend is dat op de oorschelp (het zichtbare deel van het oor) in principe elk lichaamsdeel en orgaan een reflexpunt heeft dat verbonden is met het centrale zenuwstelsel. Je ziet die punten niet, maar ze zitten er dus wel en dat is handig!

Door deze punten goed te stimuleren met bijvoorbeeld een massage, naaldje of laser gaat er een signaal door het lichaam dat het zelfgenezend vermogen van het lichaam aanzet. Oor-acupunctuur is dus gebaseerd op hetzelfde principe als dat wat gebruikt wordt bij bijvoorbeeld lichaamsmassages of voetreflexologie.

 

Voor wie en wat

Oor-acupunctuur kan bij heel veel verschillende klachten worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan:

  • acute of langdurige pijnklachten aan het bewegingsapparaat, zoals bijvoorbeeld een tenniselleboog, frozen shoulder, lage rugklachten,
  • hormonale verstoringen zoals bij de overgang of menstruatieklachten,
  • psychische aandoeningen zoals stress, slecht slapen, AD(H)D, angst,
  • allergieën zowel in acute fase als ter voorkoming van bijvoorbeeld hooikoortsklachten,
  • aandoeningen aan luchtwegen, spijsverteringskanaal, blaas etcetera,
  • stoppen met roken, drinken of andere verslavingen,
  • klachten aan het hoofd zoals hoofdpijn, oorsuizen, duizelijkheid
  • etcetera

Ik behandel zowel volwassenen als kinderen, maar zal bij iedere client een afweging maken of oor-acupunctuur wel of niet geschikt is.

 

In de praktijk

Na een gericht anamnese, zal ik op zoek gaan naar die punten in het oor die te maken hebben met de klacht(en). Dat doe ik handmatig en door gebruik te maken van een elektrische puntzoeker. Zodra ik de belangrijkste punten heb gevonden, zal ik die stimuleren. Dat kan door middel van een massage of het plaatsen van kleine naaldjes. Ook kan ik ervoor kiezen om geen naalden maar zaadjes of bolletjes te gebruiken. Welke keuze wordt gemaakt, is afhankelijk van de cliënt en klacht. Bij kinderen gebruik ik bijna nooit naalden.

Meestal zal de oor-acupunctuur in combinatie met een andere therapie worden ingezet, zoals bijvoorbeeld een massage, meditatie, leefstijl- en voedingsadviezen.

Ben je nieuwsgierig geworden of oor-acupunctuur iets voor jou kan betekenen en wil je er meer over horen?

Neem dan contact met mij op via 06-14488441 of info@krachtngk.nl.

 

Tot horens!