Weerstand | Take control

Weerstand | Take control

take control-2

Voel jij je ook af en toe machteloos en buitenspel staan in deze rare tijd? De natuur laat haar enorme kracht zien, nu het Corona-virus zich verder verspreidt en ons dagelijks leven steeds meer verandert door noodzakelijke maatregelen van de overheid. We zijn terecht gekomen in een situatie die ons allemaal treft, maar waar we zelf weinig invloed op uit kunnen oefenen. In een dergelijke situatie ontstaan snel gevoelens van machteloosheid, nutteloosheid en somberheid. Emoties waarvan bekend is dat die een negatieve invloed hebben op het afweersysteem. En dat in een tijd waarin we een goede weerstand juist heel hard nodig hebben!

Dit artikel gaat over hoe je juist meer invloed kunt krijgen op de situatie. Gelukkig kan dat, door bij jezelf te beginnen. Je weerstand is een krachtig wapen tegen elk micro-organisme dat binnen wil dringen. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je je afweersysteem versterken en innerlijke kracht hervinden. Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd wat je kunt doen.

Stap 1: Houd ze van het lijf

Dagelijks komen wij in contact met meer of minder gevaarlijke virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers die je lichaam binnen willen dringen. Wil je niet ziek worden, dan is het natuurlijk het beste om die ongewenste micro-organismen buiten je lichaam te houden.

In deze Corona-tijd worden daarover veel tips gedeeld, zoals het niezen en hoesten in de elleboog, het gebruik van papieren zakdoekjes, het veel en goed handen wassen, het 1,5 meter afstand van elkaar bewaren en het nemen van goede hygiëne maatregelen zoals regelmatig deurknoppen en telefoonschermpjes schoonmaken.

Natuurlijk is dit een eerste en heel belangrijke stap in het voorkomen van ziekte door lichaamsvreemde indringers. Maar als je toch in contact bent gekomen met die nare indringers dan gaat je afweersysteem dus een belangrijke rol spelen!

 

Het afweersysteem: Het afweersysteem, ook wel weerstand genoemd, is een ingenieus en ingewikkeld systeem, dat opgedeeld kan worden in 2 verdedigingssystemen met in totaal 3 afweerlinies. Het eerste systeem is het generieke a-specifieke verdedigingssysteem dat geen onderscheid maakt wie de aanvaller is. Dit aspecifieke verdedigingssysteem bestaat uit 2 afweerlinies, de 1e is extern en bestaat uit fysieke barrières zoals de huid en slijmvliezen. De 2e afweerlinie is intern en aangeboren en bestaat uit allerlei witte bloedcellen en eiwitten die de indringers te lijf gaan.

Het tweede verdedigingssysteem is het specifieke verdedigingssysteem dat zich rechtstreeks richt op de belager en daarbij wel onderscheid maakt tussen de typen aanvallers. Alleen dit tweede specifieke systeem wordt het immuunsysteem genoemd en vormt de 3e afweerlinie. Dit specifieke immuunsysteem wordt verworven tijdens het leven, zodra het lichaam bepaalde ziektes heeft doorgemaakt of vaccinaties heeft ondergaan. Het lichaam maakt als reactie daarop anti-stoffen aan en slaat deze in het geheugen op. Indien het lichaam nog een volgende keer geïnfecteerd raakt met dezelfde indringer, dan kan het immuunsysteem razendsnel nieuwe antistoffen aanmaken. Zij kent inmiddels het recept. Dit is het deel van het immuunsysteem waar het RIVM het tegenwoordig veel over heeft m.b.t. het opbouwen van groepsimmuniteit. 

Door goed voor jezelf te zorgen kun jij beide verdedigingssystemen versterken.

Stap 2: Verzorg je huid

Versterk je eerste afweerlinie! Een gezonde huid en slijmvliezen vormen de eerste en belangrijke barrière voor micro-organismen. Als virussen of bacteriën geen kans zien om door je huid of slijmvliezen te dringen, dan komen ze ook niet verder in je lichaam en kunnen ze daar ook geen schade aanrichten. Smeer daarom je huid dagelijks in met een goede olie om de huid soepel en intact te houden. Een combinatie van amandel- en jojoba-olie is altijd fijn, maar ook archanolie is erg gezond voor de huid. Voeg er nog wat extra druppels etherische olie aan toe voor wat extra weerstand.

Recept: 20 ml amandel-jojoba-olie, 3 druppels citroen essentiële olie, 1 druppel ravintsara e.o. en 1 druppel tijm e.o.

Stap 3: Houd je slijmvliezen gezond

Voor een goede werking van je slijmvliezen is het belangrijk dat ze heel en vochtig blijven. Daarom moet je voldoende drinken; zo’n 1,5 – 2 liter per dag, bij voorkeur lauwwarm water of een kruidenthee. Zorg daarbij voor genoeg frisse lucht in je kamer en een luchtvochtigheid van 40%-60%. Zet eventueel een luchtbevochtiger neer of hang natte doeken over de verwarming. Vitamine A en zink helpen ook je slijmvliezen gezond te houden. Vitamine A zit van nature in vette vis, volle melkproducten en eieren. Zink zit in vlees, schaal- en schelpdieren, vis, kaas, volkoren graanproducten, peulvruchten, noten en zaden.

Voor een goede werking van de slijmvliezen is het belangrijk ze schoon te houden. De beste en meest natuurlijke manier om de KNO slijmvliezen schoon te maken en te houden is de zogenaamde zonnebloemkuur. Toegegeven, het is even wennen, maar het resultaat is echt merkbaar. Niet alleen je slijmvliezen worden schoner, waardoor je meer lucht krijgt maar ook je tanden worden witter en eventuele ontstekingen in de mond verminderen.

 

ZonnebloemkuurSpoel dagelijks direct na het opstaan je mond 10-15 minuten met een eetlepel biologische koudgeperste zonnebloemolie. Spuug de zonnebloemolie na afloop uit in een kartonnen bekertje en gooi dat weg in een prullenbak, anders kan na verloop van tijd je afvoer verstopt raken. Slik het in ieder geval niet door. Je zult zien dat de zonnebloemolie wit geworden is na het spoelen, dat is een teken dat je lang genoeg gespoeld hebt. Borstel hierna je tanden, tandpasta is niet meer nodig. Meestal lukt het niet in 1 keer om een hele eetlepel 10 – 15 minuten in je mond te houden. Bouw het rustig op. Begin bijvoorbeeld te spoelen met één theelepel en 5 minuten. Doe dit direct na het opstaan terwijl je staat te douchen.

Stap 4: Koester je darmen

Darmen bestaan ook voor een groot deel uit slijmvlies. Gezonde darmen zijn enorm belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem, maar liefst 70% – 80% van ons immuunsysteem zit in de darmen. Houd je darmen dus schoon en in conditie. Eet zoveel mogelijk biologisch, overwegend groente en fruit en vezelrijk! Eet veel gefermenteerde producten als biologische zuurkool, tempeh, miso, appelazijn of drink dagelijks een glas water- of joghurtkefir of kombucha. Zorg tot slot voor genoeg gezonde omega 3 vetzuren uit vette vis of lijnzaadolie en walnoten.

 

Stap 5: Doe suikers in de ban

Witte of geraffineerde suikers die dikwijls verwerkt zijn in allerlei voedingsmiddelen, verminderen je weerstand. In 2014 werd al bewezen dat de darmflora zo veranderde door consumptie van suiker, dat je weerstand af neemt. In 2019 werd duidelijk dat virussen en bacteriën de suiker ook gebruiken om zich mee te vermommen in het lichaam. Door dit zogenaamde suikerjasje herkent het immuunsysteem de indringers niet, waardoor het niet of nauwelijks in actie komt. Eet dus geen geraffineerde suikers. Suikers in fruit en groenten zijn overigens wel oké (met mate).

 

Stap 6: Eet extra veel….

Van een groot aantal voedingsmiddelen en kruiden is al duizenden jaren bekend dat ze de weerstand verhogen, ontstekingen afremmen of een anti-virale werking hebben. Deze kennis ligt aan de basis van onze huidige westerse geneeskunde, maar dreigt vergeten te raken. Maak gebruik van deze kennis en eet vooral veel: knoflook, gember, kurkuma, ui, rode peper, mosterd, groene sterk geurende tuinkruiden als rozemarijn, basilicum, oregano, tijm en salie, paddenstoelen, bosbessen, zwarte bessen, citrusvruchten en rode en oranje groenten. Wil je weten hoe je deze voedingsmiddelen en die voor gezonde darmen goed kunt combineren in een lekker dagmenu, neem dan contact met me op via info@krachtngk.nl. Ik help je graag verder.

 

Stap 7: Drink bewust

Alcohol is slecht voor je immuunsysteem. Drink dit dus niet. Vermijd ook zoveel mogelijk koffie. Drink juist wel veel kruidenthee. De keuze uit kruiden die je weerstand versterken is reuze. Maak dagelijks zelfgemaakte thee met gember en sinaasappel en eventueel kaneel en kruidnagel. Ook muntthee zal zeker helpen. Drink 1,5- 2 liter water of kruidenthee per dag. Dit helpt om voldoende te plassen en je afvalstoffen goed uit te scheiden. Wil je meer weten over welke kruiden voor jou geschikt zijn, neem dan contact met me op via info@krachtngk.nl.

 

Stap 8: Overweeg extra voedingssupplementen

Een uitgebalanceerd, biologisch en gezond voedingspatroon zorgt in principe voor voldoende voedingsstoffen. Maar wil je wat extra’s doen om je weerstand te versterken, neem dan dagelijks een supplement met vitamine C (ontzuurd/ascorbaat), vitamine D (in olie) en/of Zink. De supplementen van Solgar en Vitals zijn van hoge kwaliteit.

 

Stap 9: Beweeg en ga naar buiten

Zolang het nog kan, geniet dagelijks van minimaal een half uur buitenlucht en beweging. Kies wat bij je past: een lekkere wandeling, stukje fietsen, misschien wat joggen of een fitnessparcours dat je al langer loopt. De buitenlucht stimuleert de productie van vitamine D en die is belangrijk voor je weerstand. Ook wordt je melatonine aanmaak versterkt, wat een goede nachtrust oplevert. Tegelijkertijd zorgt de beweging ervoor dat je lymfesysteem en immuunsysteem beide gestimuleerd worden. Even buiten adem zijn, zorgt ervoor dat je longen weer extra lucht krijgen en ververst worden. Wat een half uurtje per dag lekker buiten bewegen al niet voor je gezondheid kan betekenen!

 

Stap 10: Douche koud

Het is jammer dat de sauna’s inmiddels gesloten zijn, maar als je thuis een douche of bad hebt kun jij ook goed voor je lichaam en immuunsysteem zorgen. Het is aangetoond dat de koude prikkels van wisseldouches of een geheel koude douche de bloedcirculatie en stofwisseling bevorderen en het immuunsysteem stimuleren. Net als bij saunabezoek geldt hier, dat je beter geen wisseldouches of koude douche neemt als je al koorts en griep hebt.

Wisseldouche: Als je een wisseldouche neemt, zorg je ervoor dat je eerst goed warm bent. Zet dan de handdouche op koud, begin bij je rechtervoet en beweeg langs je buitenkant been naar je heup toe en dan via binnenkant dijbeen weer terug naar je rechtervoet, weer omhoog en beweeg dan via dijbeen naar je linkerbeen. Begin daar ook bij je voet. Herhaal de bewegingen net zolang totdat je benen echt koud aan gaan voelen. Vervolgens kun je hetzelfde herhalen bij je armen. Begin weer bij je rechterhand, ga aan de buitenkant naar boven tot aan je schouder en via de binnenkant arm weer terug naar je hand. Doe hetzelfde aan je linkerhand en -arm. Je kunt na 1 sessie de kraan uitdraaien en je goed afdrogen, waarna je je warm aankleedt of onder de dekens kruipt. Nog beter is het om na de eerste sessie weer een warme douche aan te zetten en als je weer bent opgewarmd een tweede koude sessie te doen.

Ben je na verloop van tijd gewend aan de wisseldouches aan benen en armen, dan kun je ook je buik en borst gaan meenemen.

 

Stap 11: Slaap en rust veel

Tijdens de slaap is het immuunsysteem het meest actief, worden de organen gereinigd en alle indrukken van de dag verwerkt. In deze hectische periode is het dus extra belangrijk om goed te slapen. Wandel voor het slapen gaan een rondje buiten in alle rust, drink een beker anijsmelk of thee van melisse of kamille en gebruik indien nodig de Bach Rescue Remedy Night, als je erg onrustig bent en je zorgen maakt. Zie ook mijn eerdere artikel over goede slaap op https://natuurgeneeskundezeist.nl/nachtbrakers/.

 

Stap 12: Denk positief en ontspan

Lichaam en geest werken altijd samen. Dus bovenstaande adviezen zullen niet alleen op je lichaam van invloed zijn maar ook op je geest. Tegelijkertijd kun je via je geest, je immuunsysteem beïnvloeden. Het is bewezen dat zowel de hoeveelheid antistoffen als de activiteit hiervan, toenemen bij positieve gedachten en rust en dat zij afnemen ten tijde van chronische stress.

In deze Corona-tijd heeft bijna iedereen soms wat angstige of sombere gedachten. Geef die emoties de ruimte, maar zorg ervoor dat je ook weer herstelt en ontspant. Dit kan op allerlei manieren.

Bedenk voor jezelf wat jou helpt ontspannen. Positieve affirmaties zullen zeker helpen. Dit zijn positieve gedachten en zinnen die je voor jezelf meerdere malen per dag herhaalt. Ook meditatie verlaagt het stressniveau, met dagelijks 15 minuten kom je weer dichter bij jezelf. Ben je niet gewend om te mediteren? Zoek dan een app voor geleide meditaties die je op weg kan helpen.

Mocht de stress of angst je toch te veel worden, dan ontspannen de spray of druppels van Bach Rescue Remedy heel goed. Dit is bijvoorbeeld bij Holland & Barrett en online te koop.

Tijdens stressvolle perioden verbruikt je lichaam extra veel magnesium. Neem daarom 2x per week een heerlijk (voeten)bad met magnesiumzout, dit helpt je ontspannen en het magnesiumniveau in je lichaam weer aan te vullen. Voor een extra lekkere geur en ontspanning voeg je eventueel nog wat lavendel toe.

 

Ik hoop dat je met dit stappenplan actief aan een verbetering van je weerstand kunt werken. Bekijk welke adviezen het best bij jou en in je dagelijkse routine passen. Heel veel succes en wees een beetje geduldig; verandering kost tijd.

 

Wil je meer weten of een advies of maat? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of info@krachtngk.nl.